{}
Complementary Content
Tools

Donacije i sponzorstva

 

U skladu sa svojom strategijom održivosti Raiffeisen banka već godinama podržava brojne projekte namijenjene djeci i osobama sa posebnim potrebama, te pruža pomoć institucijama koje se brinu o najosjetljivijim segmentima društva.

Naša saradnja sa određenim institucijama je dugogodišnja, a uz finansijsku podršku, naši zaposlenici svoj doprinos daju i kroz volonterske aktivnosti.

Neke od naših aktivnosti

 • Raspisivanje javnog konkursa za dodjelu sponzorstava i donacija
  • Raiffeisen banka jednom godišnje raspisuje Javni konkurs za dodjelu sponzorstava i donacija na koji se svake godine prijavi veliki broj Udruženja. Isti bude objavljen na web stranici Banke, te u dnevnim novinama.

   Konkurs se pokazao jako uspješnim te smo do sada, slijedeći našu strategiju društvene odgovornosti, doprinijeli realizaciji brojnih projekata fokusiranih na djecu i osobe pod starateljstvom iz oblasti humanitarnog djelovanja, kulture, obrazovanja, sporta, te za projekte iz oblasti ekologije i okoliša, a u okviru iste ciljne grupe.

   Prema pravilima konkursa na isti mogu aplicirati isključivo udruženja građana i institucije sa projektima podrške djeci i osobama pod starateljstvom.

   Ovaj projekat realizujemo još od 2001. godine, a u okviru istog, do sada smo podržali preko 1000 različitih projekata, od čega smo samo u 2017. godini finansijski podržali ukupno 60 projekata.

 • Donacije Rafa Žirafa igrališta
  • U okviru svoje strategije održivosti čiji je fokus pružanje podrške djeci, kroz različite inicijative dajemo pozitivan doprinos lokalnoj zajednici i okruženju u kojem poslujemo. U skladu s ovakvim opredjeljenjem, od 2008. godine, u saradnji sa kompanijom Western Union opremamo dječija igrališta te na taj način obilježavamo i Svjetski dan štednje. U 2017. godini, svečano smo otvorili tri igrališta, i to u Banovićima, Cazinu i Derventi, a do sada smo donirali ukupno 27 igrališta širom Bosne i Hercegovine, a za 2018. godinu donirana su igrališta u Srebreniku, Vitezu i na Ilidži.

   Sva igrališta opremljena su kvalitetnim rekvizitima, koji zadovoljavaju sve tehničke i druge standarde i koji su u potpunosti neškodljivi za okoliš, kao i spravama koje uveseljavaju mališane, te im na zabavan način pomažu razvijati svoje vještine.

   Sastavni dio svih igrališta je Rafa Žirafa, simbol naše dječije štednje, a kroz različite aktivnosti kontinuirano nastojimo promovisati trajne vrijednosti, razvijati svijest djece o važnosti štednje i njenoj korisnosti za ekonomiju i društvo.

   Pored toga, već tradicionalno povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava svake godine 31.10., poslovnice Raiffeisen banke posjeti između 300 i 400 djece. 

 • Donacije povodom vjerskih i novogodišnjih praznika
  • Raiffeisen banka već tradicionalno, slijedeći svoju strategiju održivosti, kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem. U skladu s tim, sredstva namijenjena za kupovinu i slanje čestitki, te oglašavanje povodom vjerskih i novogodišnjih praznika usmjerava u humanitarne svrhe, odnosno u donacije udruženjima čije su aktivnosti fokusirane na djecu i osobe s posebnim potrebama.

   Ono što nas posebno raduje jeste da naši klijenti i poslovni partneri izuzetno pozitivno reaguju na ovu praksu.

   Udruženja koja smo u 2017. godini podržali kroz ovu inicijativu su:

   > Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka“,

   > „SOS Dječija sela“ Sarajevo,

   > SUMERO savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH,

   > Dječiji vrtić „Pčelica“ iz Orašja,

   > Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka,

   > Udruženje roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju „Neven“ iz Prnjavora,

   > Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo,

   > Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama “Betanija” iz Viteza,

   > Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži  s poteškoćama u razvoju „Nova nada“ iz Tomislavgrada,

   > Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece „Lepa Radić“ iz Gradiške.

   Uz redovne donacije povodom vjerskih i novogodišnjih praznika, sa određenim Udruženjima imamo i proširenu, dugogodišnju saradnju.

   Sa Savezom organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO, započeli smo saradnju još 2005. godine. U okviru ove saradnje, pomogli smo izgradnju Centra za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Vogošći čija je namjena podrška osobama s invaliditetom i njihovim porodicama, te rad na njihovoj efikasnijoj integraciji u društvenu zajednicu. 

   Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka FBiH“ podržavamo još od 2009. godine. Od 2013. godine, doniramo stari papir ovom Udruženju, koje potom isti ustupa na reciklažu i tako generiše dodatne prihode za svoje aktivnosti. Pomogli smo i izgradnju Roditeljske kuće, čija je svrha smještaj mališana oboljelih od malignih bolesti i njihovih porodica. Pored finansijske podrške, zaposlenici Banke svojim donacijama i volonterskim aktivnostima doprinose opremanju Roditeljske kuće.

   Sa organizacijom SOS Dječija sela uspješno sarađujemo od 2003. godine, a do sada smo realizovali niz zajedničkih uspješnih aktivnosti i projekata. SOS dječija sela posvećena su stvaranju porodica za djecu u nevolji, čiji su roditelji preminuli i čije porodice nisu u mogućnosti da se brinu o njima, kroz davanje  prilika da stvore trajne veze u SOS porodici.

   Također, ove tri organizacije indirektno pomažu i naši klijenti obzirom da za svaku transakciju plaćanja izvršenu MasterCard Shopping karticom, izdvajamo 10 feninga za pomoć istima.

 • Podrška Hastor fondaciji
  • 2009. godine prvi put smo podržali Fondaciju Hastor, dobrotvornu, neprofitnu organizaciju koja svojim radom podržava i osnažuje djecu i mlade u nastojanju da postanu samosvjesni pojedinci u svojim zajednicama.

   Također, predstavnici Banke uvijek rado ugoste stipendiste u zgradi Centrale, gdje se isti, u opuštenoj atmosferi, upoznaju sa radom Banke.

   Fondacija Hastor stipendira talentovanu djecu i omladinu, ali također i mlade koji žive u teškim socio ekonomskim uslovima. Od svog osnivanja, ova fondacija podržava i ohrabruje osnovce, srednjoškolce i studente iz cijele Bosne i Hercegovine koji žele kroz obrazovanje unaprijediti svoj život, ali i svoju zajednicu, te koji imaju snažnu volju za uspjehom da kroz obrazovanje unaprijede svoj život i živote drugih.

 • Volonterske aktivnosti u okviru H. Stepic CEE fondacije
  • H. Stepic CEE fondacija je osnovana 2006. godine od strane g. Herberta Stepica, a rad ove fondacije podržava i Raiffeisen Bank International, čija je članica i Raiffeisen banka u BiH.

   Cilj fondacije je pružanje pomoći djeci, omladini i mladim ženama u zemljama Srednje i Istočne Evrope, a ova fondacija kroz brojne inicijative, djeci pruža bolju šansu za budućnost, stavljajući poseban fokus na obrazovanje. Ovaj projekat je organizovan i vođen na volonterskoj osnovi, od strane kolega RBI-a u Beču, te kolega iz mrežnih Raiffeisen banaka u Srednjoj i Istočnoj Europi.

   2009. godine, Fondacija H. Stepic CEE finansirala je izgradnju zgrade sa šest stanova u Ilijašu, a u kojem danas stanuje šest porodica socijalno ugroženih žena u Općini Ilijaš, samohranih majki. Ova fondacija je 2012. godine uručila donaciju za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama „Leptir” u Srebrenici. H. Stepic CEE fondacija u Bosni i Hercegovini također kontinuirano realizuje projekat donacije lektira i školskog pribora u školama u sjeveroistočnoj Bosni, i to u Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Loparama, Ugljeviku, Milićima, Bijeljini i Janji.

   Naši zaposlenici se također rado uključuju u volonterske aktivnosti podjele školskog pribora i lektira, provode vrijeme sa mališanima u školama iz ruralnih područja te i na taj način doprinose radu ove Fondacije.

 • Volonterske aktivnosti zaposlenika u okviru team building druženja
  • Team building je redovno godišnje druženje zaposlenika Banke, a u okviru kojeg nastojimo spojiti ovu aktivnost sa nečim što će imati pozitivan utjecaj na okruženje u kojem poslujemo. Stoga smo u prethodnom periodu organizovali akcije uređenja dvorišta u okviru vrtića, škola, te institucija za brigu o osobama pod starateljstvom, a u koju su se uključili članovi Uprave banke, direktori svih sektora u Banci, te veliki broj naših zaposlenika.

   Akcije su organizovane u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Banjaluci, a zaposlenici su izdvojili jedan vikend kako bi kroz aktivan rad učestvovali u ovoj aktivnosti. Obzirom da smatramo da ostvarenje poslovnog uspjeha ide ruku pod ruku sa društveno odgovornim poslovanjem, ovakvim aktivnostima želja nam je da podignemo svijest o sličnim akcijama, te potaknemo i druge da na ovakav način doprinesu svojim zajednicama.

 

Na vrh