{}
Complementary Content
Tools

Biti uključen građanin – Doprinos zajednici u kojoj djelujemo

 

„Pomozimo drugima kako bismo pomogli sebi“, Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Poslujući u skladu sa našom strategijom održivosti nastojimo dati doprinos održivom razvoju društva u cjelini pri čemu veliki značaj dajemo aktivnostima u oblasti društveno odgovornog poslovanja. 

U skladu sa navedenom strategijom, kao uključeni građanin u okruženje u kojem djelujemo pored ekonomske, značajnu pažnju poklanjamo i društvenoj i okolišnoj komponenti. Naše osnovne korporativne vrijednosti – saradnja, učenje, proaktivnost i odgovornost – su naš kompas za postizanje održive vrijednosti. Implementirajući projekte u ovom kontekstu dajemo doprinos društvenoj zajednici u kojoj poslujemo. 

Naša podrška je usmjerena na organizacije čiji je rad fokusiran na mlade, djecu, te osobe sa posebnim potrebama, a iz oblasti kulture, sporta, humanitarnog djelovanja, ekologije i obrazovanja. Ponosni smo na veliki broj projekata koje podržavamo tokom godine a neke od naših dugogodišnjih incijativa su: Javni konkurs za dodjelu sponzorstava i donacija, donacije povodom vjerskih i novogodišnjih praznika, projekat povodom Svjetskog dana štednje, volonterske aktivnosti zaposlenika.

Neke od naših aktivnosti

 • Javni konkurs za dodjelu sponzorstava i donacija
  • Na godišnjem nivou raspisujemo Javni konkurs još od 2007. godine kako bi na sistematičniji i transparentniji način odgovorili na veliki broj upita za sponzorstva i donacije koje svakodnevno dobijamo. Konkurs, na koji mogu aplicirati isključivo udruženja građana i institucije sa projektima podrške djeci i osobama pod starateljstvom, bude objavljen na našoj web stranici, te u dnevnim novinama.  U tom periodu na naše adrese pristigne zaista veliki broj veoma kvalitetnih prijava. U okviru ovog konkursa svake godine podržimo desetine projekata iz oblasti humanitarnog djelovanja, obrazovanja, sporta, kulture i ekologije a koji su namijenjeni djeci, mladima i osobama s posebnim potrebama. 

 • Donacije povodom vjerskih i novogodišnjih praznika
  • Već tradicionalno, od 2012. godine, doniramo novčana sredstva udruženjima koja rade sa djecom i osobama s posebnim potrebama, a povodom vjerskih i novogodišnjih praznika. Riječ je o projektu kojim smo zamijenili slanje printanih prazničnih čestitki, te oglašavanje povodom praznika. S određenim udruženjima već imamo ima dugogodišnju uspješnu prijateljsku saradnju koja se ogleda u različitim vidovima podrške – savez „SUMERO“, zatim Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka“, „SOS – Kinderdorf International“, „Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Banjaluka“. Obzirom da se čestitke klijentima sada dostavljaju elektronskim putem na ovaj način doprinosimo i zaštiti okoliša. Realizacija ove inicijative ne bi bila moguća bez povjerenja i lojalnosti klijenata koji ujedno pozitivno reaguju na ovu praksu. 

 • Povodom Svjetskog dana štednje: Raiffeisen LAB projekat
  • Povodom Svjetskog dana štednje realizujemo Raiffeisen LAB projekat koji predstavlja izmjenu koncepta u odnosu na prepoznatljiva Rafa Žirafa dječija igrališta, donirana u ranijem periodu. Ovaj projekat podrazumijeva opremanje kabineta za biologiju, hemiju ili fiziku u osnovnim školama, u zavisnosti od potreba škole. Opremljeni kabineti su brendirani i nose naziv Raiffeisen LAB. 

 • Volonterske aktivnosti zaposlenika Banke
  • Ohrabrujemo naše zaposlenike da kroz volonterske aktivnosti budu dio  pozitivnih promjena u društvu. Volonterske aktivnosti zaposlenika odražavaju naše korporativne vrijednosti te daju doprinos finansijskoj podršci koju izdvajamo. U volonterskim aktivnostima učestvuju svi zaposlenici koji iskažu svoju želju da budu dio volonterskog tima. Do sada smo uređivali dvorišta i prostorije organizacija i škola, sadili biljke s ciljem pomoći osobama sa posebnim potrebama, a volontirali smo i u udruženjima sa kojima imamo dugogodišnju saradnju koju smo nastojali upotpuniti i na ovaj način. 

 

Na vrh